parallax background

P+2E Joita

January 3, 2018
LOFT thePLAAS
January 7, 2018

Am inceput acest proiect in decembrie 2016, durata lui fiind de un an. Nu mi-am imaginat cata implicare va presupune amenajarea unei case cu o suprafata utila de 300 mp. Preluata de la rosu, cu un proiect de arhitectura nu tocmai potrivit nevoilor clientilor am pornit la drum cu o organizare ca la carte un concept interesant, nascut in urma cunoasterii clientilor si nevoilor acestora si idei bine stabilite conturate impreuna cu beneficiarii. Avand increderea pe care beneficiarii mi-au acordat-o inca de la inceput, am pornit cu entuziasm in stabilirea si definitivarea functiunilor si a compartimentarilor. Unele spatii au suferit modificari, atat din punct de vedere al destinatiei lor, cat si din punct de vedere al compartimentarii. Avem 5 dormitoare, doua livinguri, un birou, 5 bai si o bucatarie generoasa.

Dupa stabilirea compartimentarii finale si a pozitiei mobilierului, cu toate fluxurile de circulatie, dupa mai multe scenarii de utilizare, a urmat stabilirea planului electric. Beneficiarii si-au dorit multa lumina, atat naturala cat si artificiala, astfel ca a inceput un amplu demers de identificare a potentialelor surse care sa asigure atat iluminatul general, cat si cel de lucru, sau ambiental. Am propus mai multe variantele de iluminat si impreuna cu beneficiarii am ales sa folosim iluminat tip barrisol in living si in unul din dormitoare, pentru a genera senzatia de lumina naturala, cu dispersie omogena si fara umbre, iluminat sub trepte, iluminat incastrat in mobilierul de bucatarie si bai, scafe si nise verticale cu lumina ambientala, spoturi pentru zonele accent si multe surse incastrate, atat in tavan, pereti, si la nivelul pardoselii. Planul electric a cuprins si sistemul audio de ambientare si actionarea sa de la nivelul fiecarei camere, traseele circuitelor pentru rulourile exterioare electrice, prizele si intrerupatoarele optimizate pentru accesare facila. Santierul a inceput asadar, cu partea electrica si sanitara, dar si cu circuitele incalzirii in pardoseala.

 

Odata stabilit planul tehnic cu pozitiile electrice si ale obiectelor sanitare, am inceput lucrul pentru propunerile estetice. Am mers pe cromatica neutra, inspirata din natura, cu accente de albastru, verde, dar si rosu pentru unul dintre dormitoare si baia sa.

 

Dupa stabilirea tuturor detaliilor ce tin de organizarea santierului, s-au inceput lucrarile de compartimentare si tencuieli. Si pentru ca provocarea abia acum incepea, cu detaliile si stereotomiile placarilor, cu identificarea celor mai bune solutii constructive si cu urmarirea santierului, am apelat la ajutorul lui Alex Marin, care imi este coleg la Scoala de Design Serban.

Baile au fost primele spatii finalizate atat din punct de vedere al proiectarii cat si in santier. Solutiile au pornit de la propuneri de amenajare initiale prezentate clientilor, modificate ulterior in functie de modelele de placari selectate de catre acestia. Intelegerea clientului si comunicarea cu acesta sunt atuuri ale designerului, rezultatul final fiind de fapt compromisul intre viziunea sa si dorintele si preferintele clientilor.

In timpul in care pe santier se placau peretii bailor si se creau nisele si scafele de la nivelul tavanelor, am propus si finalizat solutiile estetice pentru restul incaperilor. S-a optat pentru materiale naturale in cazul placarii pardoselilor si a peretilor, pentru lavabila in culori neutre, pentru tapet si fototapet care sa creeze focus, pentru surse de iluminat care sa scoata in evidenta texturile si elemnetele alese. Propunerile acceptate inca de la inceput de catre clienti urmau a fi secondate de catre oferte de pret si devize de la furnizori. Atentia acordata tuturor elementelor si mai ales a iluminatului, a dus la rezultate spectaculoase.

Zeci de mailuri pentru cereri de oferta, propuneri de produse, cautarea variantelor cele mai bune ca raport calitate pret, vizite in showroom-uri si magazine impreuna cu beneficiarii. Vizite pe santier pentru explicarea detaliilor catre echipa de constructori, intalniri cu furnizorii pentru masuratori si detalieri, mostre, preturi, tabele, avansuri, plati, termene de livrare, unele intarziate mult fata de promisiuni… cam aceasta as fi partea cea mai consistenta ca si implicare in munca de designer.

A durat mult, insa s-a optat inca de la inceput pentru alegerea calitatii ca prioritate. Decorarea finala s-a efectuat dupa montarea mobilierului fix si a tuturor elementelor structurale, insemnand de fapt corelari ale placarilor, ale mobilierului si finisajelor, pentru crearea unei senzatii de acasa.

Am optat pentru iluminarea generala a livingului cu membrana flexibila tip Barrisol, care ofera o lumina similara cu cea naturala. Nu lipseste iluminatul ambiental, realizat prin spoturi ce accentueaza placarea din piatra naturala achizitionata de la Piatra Online, sau prin iluminatul perimetral exterior al consolei tip Barrisol.

Marmura folosita pentru placarea intregului parter a primit o insertie de parchet in zona canapelei, pentru a separa vizual spatiul si pentru a crea intimate in zona de socializare in open-space-ul generos. Insertia reia forma tavanului, un trapez rotunjit care iti sugereaza prin forma sa, ca punctul focal al camerei se afla in fata canapelei. Aici avem un corp de mobilier ce acomodeaza atat semineul electric, cat si televizorul, ambele incastrate la fata, pentru un aspect curat si minimal. Hub-ul cu routere, device-uri si sistemele audio sunt incadrate in partea stanga a bibliotecii, acolo unde mobilierul a fost prevazut cu sticla fumurie, pentru a putea fi accesate.

Din tavanul cu forma organica, coboara un panou de proiectie, pentru serile petrecute cu prietenii. Atat televizorul cat si proiectorul sunt legate la sistemul de sunet tip Sound Bar, ce asigura sunete de inalta fidelitate, separat de sistemul de sunet ambiental general.

Bucataria este spatiul in care familia se reintregeste. Astfel este creat un spatiu generos de lucru si o zona de luat masa, integrata intr-un bow-window. Electrocasnicele au fost alese aproape integral de la Teka, avand functii tehnologice avansate. Cromatica electrocasnicelor se afla in constrast cu mobilierul, la fel ca si a chiuvetei Pygranite cu doua cuve si picurator, de la Pyramis.

Clientii au optat pentru back-splash din sticla imprimata, iar modelul a fost ales in concordanta cu activitatea de baza a beneficiarilor, si anume agricultura. Graul este de asemenea si simbolul hranei si abundentei, asa ca locul sau este in bucatarie.


Iluminatul a fost gandit in asa fel incat sa ofere atat lumina generala si de lucru, cat si pe cea ambientala si de accent. Cu ajutorul benzilor LED folosite la nivelul plintei, al corpurilor superioare, al scafei si la nivelul corpului cu rafturi, am creat zone de accent, cu incursiuni diferite, si datorita diferitelor temperaturi ale LED-urilor. Corpul din imediata vecinatate a intrarii, a fost gandit pentru a ascunde volumul lateral al frigiderului, dar si pentru a fi folosit ca spatiu de expunere.

Baia de la Parter a fost amenajata in culori neutre, de crem si maro deschis, cu accente de albastru. Stereotomia placarilor de faianta creeza segmentari vizuale pe latura lunga a baii. Zona dusului, inchisa cu panouri culisante de sticla, are propria depozitare a gelurilor de dus si samponului, in nise luminate cu spoturi. Lumina este realizata prin jocuri de ambiental si general, pentru crearea unei senzatii calde, intime si primitoare. Bineinteles muzica ambientala este prezenta si aici.

Lavoarul din compozit realizat de Kuma Romania se continua cu un blat lung sub care se afla ascunsa masina de spalat rufe, intr-un corp albastru marin.

Pe partea opusa obiectelor sanitare se afla un panou de sticla imprimata, de mari dimensiuni, pentru echilibrarea vizuala a spatiului. Atat panourile de sticla imprimata, regasite in aproape toate baile si in bucatarie, cat si placarile cu oglinda, si usile de sticla, au fost realizate de catre GlassWork.

A fost experienta din care am invatat multe. A fost lunga, cu perioade mai intense si perioade mai relaxante. Discutii, convingeri, limitari, situatii neprevazute pe care le-am depasit cu ajutorul echipelor de mesteri foarte priceputi. Greul cel mai greu a fost pentru beneficiari, pentru ca tot ceea ce le placea in materie de materiale insemna depasirea bugetului. Nu au renuntat insa, asa ca toate finisajele si solutiile au fost duse la capat fara compromisuri.

Unul din dormitoarele de la etajul 1 a fost alocat fiului cel mic al familiei. Spatiul, mai mult lung decat lat, a fost gandit in asa fel incat baia si dressingul sa fie asezate in spatele patului. Accesul in aceste functiuni se realizeaza prin usi Filo Muro (la fata peretelui) marca Eclisse. Sunt camerele secrete ale tanarului, amenajate in concordanta cu aspectul cromatic al dormitorului. Si aici s-a optat pentru un iluminat tip Barisol, de data aceasta la fata cu tavanul. Tapetul aduce un aer ludic acestui interior, de altfel masculin. Umbrirea pe doua laturi se realizeaza prin perdele si draperii, ale caror sine au fost ascunse in tavan.

Baia, un joc de placi tip mozaic, cu nise orizontale dintr-un capat in celalalt, cu scafe de lumina si placare totala cu oglinda, devine un spatiu intrigant, vibrant si activ.

"Dormitorul rosu" este destinat parintilor. Unul din pereti este placat cu piatra, accentuata de aplice, dotate cu lupa. Mobilierul este gandit in asa fel incat sa creeze contraste si din nou, sa aduca lumina ambientala in spatiu. Panoul ce sustine consola televizorului, pluteste parca pe perete, fiind luminat din spate cu un sistem cu banda LED. Baia, si aceasta cu accente rosii, a fost gandita cu model grafic, pentru a mari vizual spatiul. Cu dimensiuni de nici 4 metri patrati, acest spatiu, devine versatil prin obiectele sanitare folosite. Cabina de dus cu doua laturi culisante elibereaza coltul dusului, iar vasul de toaleta si lavoarul cu lumina in partea inferioara, sunt suspendate, tot pentru a genera mai multa spatiozitate vizuala.


Sanitarele din bai sunt achizitionate de la Romstal, iar brandurile au fost alese in functie de linia estetica - Villeroy & Boch, Grohe, Kludi, Viega si Ideal Standard.

Etajul doi este detinut de fiul cel mare. Dormitorul sau, foarte generos, are ca si accente un perete finisat cu vopsea texturata, decorativa si unul decorat cu fototapet. . Intreaga locuinta a fost finisata cu vopsea Benjamin Moore, chiar si in bai si bucatarie unde lavabila are un continut de latex ce-i asigura rezistenta in zone umede.

O alta baie de la etajul 1 impresioneaza prin nisele verticale de lumina, aflate de o parte si de alta a lavoarului, dar si prin placarea cu oglinda pana la tavan. Nu a fost usor sa cream aceste nise, mai ales ca prin spatele lor isi face loc, prin perete, sistemul de ventilatie al baii de la parter. Si in aceasta baie, dusul cu rigola, asigura un aspect vizual curat, iar nisele incastrate in perete ofera utilizatorului o experienta in primul rand functionala si apoi una estetica.

Sunt multe detalii care ne atrag atentia, iar pentru acestea multumim mesterului "Pepino" care a facut posibla transpunerea in realitate a ideilor noastre, lui Marius care a realizat mobilierul si beneficiarilor care au avut incredere in noi, si rabdare pentru ca aceste elemente sa fie puse in opera.

Casa scarii este inca de la intrare un punct focal, datorita balustradei din fier forjat cu mana curenta din lemn de stejar curbat si rasucit, realizata impreuna cu cei de la Alcogroup, dar si datorita sistemului de iluminat de la nivelul fiecarei trepte.

Multe detalii sunt inca nerelevate in fotografii, cum ar fi biroul de la Parter, livingul si baia de la etajul 2, sau holul de acces. Aceste spatii urmeaza sa fie finalizate intr-o perioada ulterioara.

Casa a devenit acum acasa, iar sarbatorile de iarna au fost petrecute impreuna cu familia si prietenii. Fie ca noul an sa insemne pentru Familia I un nou inceput in casa mult visata, iar toate gesturile noastre ca designeri sa-si puna amprenta intr-un stil de viata diferit decat pana acum.



Sunt dornica de noi provocari, asa ca imi poti trimite mesaj in formularul din sectiunea Contact daca ai un proiect interesant si vrei sa apelezi la un designer.